bar buzdolabı
Sıcak yaz aylarında, soğuk demleme ve buzlu kahvenin popülaritesi hızla artıyor. Her iki içecek de sıcak bir yaz gününde serinlemek için mükemmel olsa da, birçok insan ikisi arasındaki farkı bilmiyor. Yapılma şekillerinden tat alma şekillerine kadar, iki tür soğuk kahve arasında birkaç belirgin fark vardır. Bu farklılıkları anlamak, etkili bir menü oluşturmanın anahtarıdır, Eğer Yeni bir kafe açıyorsanız bu iki ürün sizin için çok önemlidir. Aşağıda, soğuk demleme ve buzlu kahve arasındaki farkları keşfedeceğiz ve her birinin farklı özelliklerini öğreneceğiz.
Cold Brew Ekipmanlarını buradan görebilirsiniz.
Cold Brew ve Iced Coffee Arasındaki Fark
Soğuk demleme ve buzlu kahve arasındaki temel fark, demleme yöntemleridir. Soğuk demleme kahveyi oda sıcaklığındaki suda uzun süre demleyerek soğuk demleme yapabilirsiniz, buzlu kahve ise sıcak su ile standart demleme uygulaması kullanılarak yapılır. Bu farklı demleme yöntemleri sayesinde lezzet, doku ve kafein seviyelerinde büyük farklılıklar ortaya çıkıyor.
Soğuk Demleme Nedir? (Cold Brew)
Cold brew, soğuk veya oda sıcaklığındaki suyla demlenen ve en az 12 saat demlenen bir kahve türüdür. Soğuk demleme, ısıtılması gerekmediği için benzersizdir. Diğer kahveler, lezzetlerini ve kafeini hızla çıkarmak için ısıyla yapılırken, soğuk demlenmiş kahvenin demleme işlemi çok daha yavaştır. Demlendikten sonra, soğuk demlenmiş kahve birkaç gün buzdolabında kalabilir, bu da daha sonra kullanmak üzere büyük partilerin depolanmasını verimli ve kullanışlı hale getirir.
Soğuk Demleme Lezzeti
Soğuk demlenmiş kahve aroması genellikle diğer kahve türlerinden daha az asidik olarak tanımlanır. Soğuk demlemenin tadı da biraz daha tatlıdır ve diğer kahve türleri kadar acı değildir. Kahve çekirdeklerindeki asidik acı tadın çoğunu ısı alır, yani soğuk demlemede yoktur. Ek olarak, soğuk demleme, çoğunlukla düşük asit seviyeleri nedeniyle buzlu kahveden daha pürüzsüz bir dokuya sahiptir.
Nitro Soğuk Demleme Nedir?
Nitro cold brew, basınçlı bir valf aracılığıyla nitrojen gazı ile demlenmiş soğuk demlenmiş kahvedir. Normal soğuk demleme kahve gibi, nitro soğuk demleme de tatlılığı ve düşük asitliği ile bilinir. Eklenen nitrojen, bazı biralara benzer şekilde içeceğin tepesinde köpüklü bir tabaka oluşturur. Soğuk demlenmiş kahvenin pürüzsüzlüğü ile üst köpüklü katmanın ipeksiliği bir araya geldiğinde, Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir kahve trendi olarak hızla büyüyen muhteşem bir tat ve doku yaratır.
Soğuk Demleme Öğütme Boyutu
Soğuk demleme, öğütmelerin uzun süre suda kalmasını gerektirdiğinden, iri öğütülmüş çekirdekler, kullanılacak en iyi öğütme türüdür. Kaba zeminler, aşırı çekmeyi önleyecek şekilde sadece hafifçe taşlanmıştır. Daha ince öğütmeler kullanırsanız, çok fazla lezzet elde edilebilir, bu da hoş olmayan ve aşırı güçlü bir acı tada neden olur.
Soğuk Demleme Filtreleri
Yüksek kaliteli soğuk demleme kahve yapmak istiyorsanız, bir soğuk demleme filtresine ihtiyacınız olacak. Bu filtreler, demleme işlemi sırasında acı asitleri ve yağlı yağları süzerek kahvenize pürüzsüz ve dengeli bir tat verir. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra, bu filtreler filtrelenmiş zeminlerle birlikte hızla atılabilir, bu da temizliği hızlı ve kolay hale getirir.
Buzlu Kahve Nedir?
Buzlu kahve, ısı ile demlenen ve daha sonra buz üzerinde servis edilen herhangi bir kahve türüdür. Buzlu ve sıcak kahve aynı şekilde demlenir, bu nedenle buzlu kahve menünüze kolay bir ektir. Bu kahve türü de hızlı yapılabilir çünkü çekirdeklerin aromaları zamanla yavaş değil de ısı ile hızlı bir şekilde özütlenir.
Buzlu Kahve Aroması
Buzlu kahvenin tadı, daha az etkili olmasına rağmen, sıcak kahveye benzer. Buz küplerinin üzerine sıcak kahve döküldüğünde buz eriyecek ve kahvenin tadını seyreltecektir. Bu sorunu aşmak için, kullanılan kahve çekirdeği sayısını ikiye katlayabilir, seyreltmeden sonra bile buzlu kahvenizi güçlü tutabilirsiniz.
Buzlu Kahve Nasıl Yapılır?
Buzlu kahve, kahvenin ısı ile demlenmesi ve ardından buzun üzerine dökülmesiyle yapılır. Buzun üzerine dökülen sıcak kahve, buz eridikçe kahveyi seyreltebilir, ancak bununla mücadele etmenin birkaç yolu vardır. Normal buz küpleri kullanmak yerine buz küpü tepsinizi kahve ile doldurabilir ve bunun yerine kahve buz küplerini kullanabilirsiniz. Kahveli buz küpleri, aromasını suyla seyreltmeden içeceğinizi soğutur. Ayrıca sıcak kahvenizi buzun üzerine dökmeden önce dondurucuda soğutarak içeceğinizin daha soğuk kalmasını ve sulanmamasını sağlayabilirsiniz.
Cold Brew'deki Kafein vs Buzlu Kahve
Ortalama olarak, soğuk demlenmiş kahveler, buzlu kahvelerden daha yüksek kafein seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Soğuk demleme için demleme işlemi daha konsantre kahve ile sonuçlandığından, kafein seviyelerindeki fark, içeceklerin demlenme şeklinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan, buzlu kahve genellikle seyreltilir ve o kadar güçlü değildir. Sabahları geçirmeniz için büyük bir kafein takviyesi arıyorsanız, soğuk demlenmiş kahve en iyi seçeneğinizdir.
Soğuk Kahve Çeşitleri
Her biri kendine has özelliklere sahip birçok farklı kahve türü vardır. Bu farklı türleri anlamak, kaliteli hizmet sunmanın anahtarıdır ve kahve içenlere farklı damak tatları sunmanıza olanak tanır. Müşterilerin sipariş etmek isteyeceği en yaygın soğuk kahve türlerinden bazıları şunlardır:
• Frappe - Hazır kahve, su, şeker ve sütle yapılan bir Yunan buzlu kahve içeceği.
• Iced Latte - Espresso, süt ve tatlandırıcı ile buzlu bir içecek.
• Buzlu Macchiato - Buz üzerinde soğuk sütle hazırlanan ve iki shot espresso ile doldurulmuş buzlu içecek
__________________________
Soğuk demleme ve buzlu kahve, soğuk kahve içeceği olma farkını paylaşıyor, ancak benzerliklerin çoğu burada bitiyor. Her ikisinin de farklı tatları ve dokuları vardır, bu da onları herhangi bir restoran veya kafeye benzersiz eklemeler yapar. İkisi arasındaki farkı anlamak, içecek menünüzde her iki içecek türünü de kullanmanızı sağlar. Bu sayede menünüzü çeşitlendirebilir ve müşterilerin bol bol kahve içecek seçeneklerine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.