bar buzdolabı
ikili üçlü slush buzlaş ayran makinesi
ikili üçlü slush buzlaş ayran makinesi
Profesyonel şarap dolabı
Profesyonel kahve değirmeni daha çok kafelerde Endüstriyel kahve makinelerinin yanında kullanılan öğütücüleridir. Bu ekipmanlar daha çok anlık espresso almak için kullanılmaktadır. Bunların farklı boyları veya farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Profesyonel kahve değirmeni kafenizdeki en önemli ekipmanlardan bir tanesidir. Özellikle iyi bir kahve için mutlaka iyi bir kahve değirmene ihtiyacınız bulunmaktadır. Düşünün ki elinizde çok iyi bir yiyecek var fakat bunu pişireceğiniz ekipman çok kötü ve yakıyor. Kahve değirmeni de bu şekilde düşünebilirsiniz. Eğer kahveniz çok iyi fakat kahve değirmeniniz kötü ise düzgün öğütme yapmıyorsa kahvenizde çok kötü olacaktır.
Şu an Türkiye’de birkaç çeşit kahve değirmeni bulunmaktadır. Özellikle on demand değirmenler en popüler değirmenler arasında yer almaktadır. Bu değirmenler size istediğiniz miktar kadar öğretim yaparak doğru gramajı veren değirmenlerdir. Bu değirmenlerin popüler olmasının diğer sebebi ise öğütülmüş kahvenin çok hızlı okside olmasından dolayı taze bir şekilde öğütülmesi ve hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı ön tarafın da hazne olan değirmenler yavaşça terk edilerek on demand değirmenler kabul görmektedir.
On demand Değirmenlerinde birçok farklı özellikleri bulunmaktadır. Son zamanlarda ekranlı modeller daha çok tercih edilmektedir. On demand değirmenlerin arasında Gramaj ayarlı olan değirmenler gittikçe popülaritesi artmıştır. Özellikle üçüncü nesil kahve kavuran arkadaşlar veya öğüten arkadaşlar daha üst düzey değirmenlere yönelmekte ve özellikle soğutucu özelliği olanlar tercih edilmektedir.
Genelde Türkiye’de kahve değirmenlerinin büyük bir çoğunluğu Burr (disk) biçimindedir. Bu tip değirmenler daha başarılı olduğundan dolayı daha çok tercih edilmektedir. Tıkanmanın daha az olduğu ve incelik kalınlık ayının daha düzgün yapılabildiği için bu tarz kahve değirmenleri daha çok tercih edilmektedir. (Fiorenzato F64E On Demand Kahve Değirmeni, Siyah ) Konik bıçaklar daha çok Türk kahvesi öğütmede kullanılmaktadır. Konik bıçaklar ömürlerinin kısa olmasından ve tıkanma yaşamasından dolayı daha çok düz bıçaklı modeller daha çok tercih edilmektedir.
Endüstriyel kahve makinalarında ayarlama kontrolü oldukça basittir. Genelde tüm değirmenlerin üst kısmında bulunan döndürme diski ile ayar yapılmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse Endüstriyel kahve değirmenlerinin içi yapısı iki adet üst üste duran bıçaktan oluşmaktadır. Basit bir şekilde kafa kısmı döndürülerek bıçaklar birbirine yakınlaştırılıp uzaklaştırılması ile kalınlık incelik ayarlanması yapılmaktadır. (Mahlkönig E65S Espresso Kahve Öğütücü Değirmen) Kahve değirmenlerinin üst kısmında mutlaka kalın veya ince ibareleri bulunmaktadır. Bu da size ne tarafa döndüğünüzde kalınlaşma olacağını ne tarafa döndüğünüzde ise ince kahve alacağınız konusunda yardımcı olmaktadır.
Genelde endüstriyel kahve değirmenleri Büyük ölçüde gürültülü çalışmaktadır. Özellikle yoğun tüketim yapılan yerlerde müşteriler ciddi bir gürültüye maruz kalabilir. Son zamanlarda bu sorun da göz önüne alınarak değirmenlerde ses yalıtımı yapılmıştır. Özellikle üst düzey değirmenlerde ciddi olarak ses azaltılmış ve gürültü engellenmiştir. Eğer kafenizde de çok hızlı Bir değirmen almak istiyorsanız, öncelikle değirmenin bıçak çapına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bıçak çapı ne kadar büyükse o kadar hızlı çalışır ve daha az ses çıkartır. Özellikle 83 mm Çapında olan değirmenler hem yüksek kapasitededir hem de daha az ses çıkarmaktadır. (Victoria Arduino Mythos MYG75 Gravimetrik Espresso Öğütücü, Siyah)
Profesyonel kahve değirmeni alırken şu maddelere göre ilerlemeniz sizlerin en doğru ürünü almanızı sağlayacaktır.
Kafeler için yüksek kapasiteli öğütücüler işlerinizi kolaylaştırmada ve daha hızlı öğütme yaparak satışlarınızı arttırmanın sağlamaktadır. Özellikle Ana işiniz kahve ise mutlaka değirmeninin bıçak çapı 64 mm olmak zorundadır. Günlük kapasiteniz iki kilo civarında ise 64 mm çapında olan kahve değirmenleri sizin için yeterli olacaktır. Günlük kapasiteniz 2 kilonun üzerinde ise mutlaka 84 veya daha büyük çaplı değirmenler tercih etmeniz gerekmektedir. Bunun dışında eğer çok yoğun bir işletme iseniz mutlaka soğutucu özelliği olan ve bıçak çapı büyük olan profesyonel kahve değirmenleri tercih etmeniz gerekmektedir.
Eğer kafenizde yüksek miktarda filtre kahve tüketimi var ise yada öğütülmüş kahve satışınız var ise sadece bu işe uygun kahve değirmeni bulundurmanız gerekmektedir. Tek seferde yarım kilo çeken özel değirmenler bulunmaktadır. Bu değirmenler çok hızlı bir şekilde üstünde bulunan hızlı ayarlama seçeneği sayesinde müşterinizin istediği öğütme şeklini belirleyerek öğütme yapma şansını sağlamaktadır. Örneğin müşteriniz moka pot a uygun bir öğütme istiyor ise kahve değirmeni üzerinde bulunan tekerlek sayesinde moka pot bölümüne getirerek uygun öğütme anında yapabilirsiniz.
Ev için iki tip öğütücü bulunmaktadır.
Ofisler için özellikle ses yalıtımlı kahve değirmenleri tercih edilmelidir. Bunun için mutlaka konik değirmenler alınması daha doğru olacaktır. Eğer yoğun bir tüketim var ise mutlaka bıçak çağı büyük olan değirmenler tercih edilmelidir. (Mahlkönig EK43S Öğütücü Kahve Değirmeni) özellikle yüksek kapasiteli değirmenler sizlere hem hız olarak hem de öğütme kalitesi olarak en doğru sonucu sağlayacaktır.
Kafenize değirmen alırken dikkat etmeniz gereken maddeler aşağıdaki gibidir.
Türkiye’de en popüler profesyonel kahve değirmenleri şu şekildedir.
Bu ürünler arasında en popüler olan iki isim öne çıkmaktadır. En iyi kahve öğütücüsü Mahlkönig ve Mythos dünyada barista championship turnuvalarında kullanılmaktadır. (Mahlkönig E65S Espresso Kahve Öğütücü Değirmen) En popüler değirmenleri en uygun fiyata Madboss’ta bulabilirsiniz.
Profesyonel kahve değirmenleri fiyatları 350 euro dan başlayarak 3200 euro ya varan bir fiyat aralığı bulunmaktadır. Şunu unutmamak gerekir her değirmen sizin tüm ihtiyacınızı karşılamaz. Değirmen doğru kahve için en önemli ekipmanlardan bir tanesidir. Bu yüzden çok ucuz değirmenlerden kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Bizi tercih etmeniz gereken nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Profesyonel kahve değirmenlerin bakımı oldukça basittir. Haftada bir defa yapacağınız temizlik ile sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Değirmen temizleme tozları ile haftada bir bunu değirmen içine dökerek temizliği yapabilirsiniz. Bunun dışında kahve haznesinin de hafta bir temizlenmesi ve kahve yağının hazneden temizlenmesi hem güzel bir görüntü sağlayacaktır hem de bakteri oluşmasının önüne geçilecektir.
Profesyonel kahve değirmenlerde aylık yada iki haftada bir bıçak temizliği yapılmalıdır. Kahve yağından dolayı bıçaklara yapışabilmektedir. Belirli aralıklarla üst kafa kısmı sökülerek bıçaklar temizlenmelidir. Bu gözünüzü korkutmasın bu işlem çok basit ve hızlı bir işlemdir. Vida mantığı ile kafa kısmı döndürülerek çıkarılır ve iç kısım bir fırça ile temizlenerek tekrar yerine oturtulur.
Kahve değirmeni haznesi ayda bir çıkarılarak temizliği yapılmalıdır. Asla ağır kimyasal kullanılmamalıdır. Basit ve ağır olmayan sabun bazlı temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Ağır kimyasallardan kaçınılmalıdır.
Satın alırken mutlaka sormanız gereken sorular aşağıdaki gibidir.
Profesyonel kahve değirmenlerinde büyük çoğunluğunda flat disk dediğimiz düz modeller mevcuttur. Bazı Değirmenlerde konik bıçak ta kullanılmaktadır. Konik bıçaklar daha düzgün öğütme yapmalarına rağmen bıçak değiştirmek hem zahmetli hem de pahalı olabilmektedir.
Konik bıçaklı Kahve değirmenleri her zaman daha doğru sonucu verebilmektedir. Fakat tıkanma yaşanmasından dolayı flat daha çok tercih edilmektedir. Soğutma sistemli değirmenler her zaman daha performanslı olmaktadır. Isınmadığı için yoğun işletmelerde sorunsuz çalışmaktadır.
Profesyonel kahve değirmenlerinde hız çok önemlidir. Eğer çok yavaş ve sürekli dönen bıçaklar arasında öğütme yapan değirmen kahveyi yakmaktadır. Bu yüzden hızlı bir şekilde öğütme yapması kahve üzerinde en az deformasyonu yapmayı sağlar. Kapasite çok önemlidir. Eğer Kahve değirmeniniz düşük kapasiteli ise ve sizin kapasitenizi karşılamıyorsa ise çok sık arıza verecek hatta en yoğun saatte sizi yarı yolda bırakacaktır.
Bıçak çapı ne kadar büyükse öğütme hızı o kadar artacaktır. Bazı değirmenlerde bıçak çağı çok ufak olmasından dolayı öğütme yapmasına rağmen çok uzun süre döndüğü için kahveye zarar verecektir.
Her Profesyonel değirmenin üst kısmında ya kafa kısmında yada yan tarafında bir ayar bölümü bulunmaktadır. Çevirdiğiniz yön üzerinde belirtilmektedir. Burada müşteriler kaç birim olması gerektiğini sormaktadır. Şunu unutmayın ki bu kahvenizin yapısına ve yağ oranına göre ayar değişmektedir. Hatta değirmeninizi günlük ayarı yapılması gerekmektedir. Hava koşullarından yada sıcaklıktan dolayı metallerin gevşemesi yada gerilmesinden dolayı ayar değişebilmektedir. Bu yüzden hassas ayar yapmak istiyorsanız güne başlamadan değirmen ayarı yapmanız en doğru sonucu almanızı sağlayacaktır.